خزه زیان ( Bryozoa ) جانورانی بی مهره کوچک و باهم زی هستند که معمولا اسکلت هایی از کلسیوم کربنات تشکیل می دهند و در ظاهر شبیه به مرجان های دریایی هستند.
آنها با شاخک های تاج مانند آب را برای به دست آوردن غذا از صافی خود می گذارند.
بیش از 4000 گونه از خزه زیان شناسایی شده است. یک سرده (جنس) از خزه زیان تک زی است و دیگر سیره های آنها باهم زی. بیشتر گونه های دریایی از آنها در آب های گرمسیری زندگی می کنند اما چند گونه در دریاهای آبی و برخی نیز در آبهای قطبی زندگی می کنند.
شانهدارتباران یا شانهداران (Ctenophora) شاخهای از جانوران هستند که در دریاهای سراسر جهان زندگی میکنند. نام شانهداران برای آنها رایج تر است، فرهنگ ستان زبان فارسی با تایید پسوند تباران برای شاخههای زیستی، معادل شانهدارتباران را برای این شاخه برگزیده است.
شانهداران آبزیان لطیف و شکنندهای هستند که معمولاً در آبهای با جریان زیاد دیده میشوند. ۱۰۰ گونه از شانهداران شناسایی شدهاست. شانهداران همگی دریازی هستند. ساختمان مدروزی دارند. حرکت آنها توسط ۸ صفحه شانهای نصفالنهاری است و بازوها اگر وجود داشته باشد دارای سلولهای چسبان هستند.
شانهدارتباران دارای تقارن شعاعی دوتایی هستند که معمولاً بیضوی یا کروی است و هشت ردیف صفحهٔ شانهای برای شنا کردن دارند؛ اعضای این شاخه بهجای نخکیسه (nematocyst) چسبتَنده (colloblast) دارند که بر روی زواید بلند اطراف دهانشان قرار دارد. در شانهداران جنسهای نر و ماده یکی است و جانور دوجنسی است.
برجستهترین ویژگی آنها داشتن دستهای از مژک به نام شانه است که برای شنا کردن از آن بهره میگیرند. شانهداران بزرگترین جانورانی هستند که با مژک شنا میکنند. این جانداران شناگران آزاد ضعیفی هستند و برخی از گونههای آنها شنای موجی شکل دارند و برخی دیگر دارای، حرکت نسبتاً کند و خزنده هستند. این موجودات دارای خاصیت زیستتابی میباشند.
شانهداران به ستارههای دریایی کمی شبیهاند و پیش از این با مرجانیان طبقهبندی میشدند، ولی به علت داشتن ویژگیهای ساختمانی و زیستی در شاخهٔ جداگانهای جای میگیرند.
کرم های لوله ای از خانواده "کرمهای گردگیر" تقسیم شده اند. در حال حاضر حدود 130 گونه در 29 جنسیت شناخته شده است . این نام همچنین گاهی اوقات به اعضای خانواده چندتایی مرتبط "Serpulidae"، "Pogonophora" و "Phoronida" اعمال می شود. اعضای این خانواده ساکنان صخره های مرجانی اقیانوس های گرمسیری و معتدل در سراسر جهان هستند.
کرم های لوله ای در لوله های طولانی ساخته شده از گل و یا شن و ماسه یا موکوس زندگی می کنند، در حالی که کرم های کریسمس لوله هایی از مواد آهکی می سازند. لقب آنها به تاج رنگارنگی که از شاخکهای ریز ساخته شده است گرفته شده. این پر دو گروه دارد، که هر یک در هر طرف سر کرم متصل شده است. کرم از شاخکها برای تغذیه و تنفس استفاده می کند، این موجود به سرعت پر خود را در اولین علامت خطر جمع می کند. چرخه حیات آنها شامل مرحله آزاد لاروی میکروسکوپی آزاد است که از کرم های بالغ و متامورفوزهای بالغ پراکنده می شود.
Flatworms اعضای خانواده Platyhelminthes هستند، آنها در تمام اقیانوس های جهان وجود دارند.
آنها یک گونه جداگانه از خرگوش های دریایی هستند، اما شباهت های زیادی از نظر رنگ و اندازه با خرگوش های دریایی دارند، و همچنین اغلب زیستگاه یکسان با نودی برانچ ها دارند. تفاوت اصلی فلت ورم ها با خرگوش ها در این است که آنها معمولاً بسبار کوچیک هستند همچنین آنها فاقد آبشش خارجی اند.
چهار طبقه اصلی در خانواده Platyheminthes وجود دارد، که سه مورد از آنها انگلی هستند. چهارمین کلاس Turbellaria هست که معمولاً زندگی انگلی ندارند و وابسته به موجود دیگری نیستند. فلت ورم ها معمولاً روی مرجان های نرم و خزه زیان زندگی می کنند.
روزنداران (روزنبران هم نامیده شدهاند) شاخهای از جانوران تک سلولی در رده سارکودینا هستند که پوست سخت آهکی آنها دارای روزنهایی است که سیتوپلاسم جانوراز آن بیرون میآید و پاهای کاذب را تشکیل میدهد. پیرامون ۲۷۵ هزار گونهٔ زنده یا منقرضشده از روزنداران شناخته شدهاست.
این آغازیان دگرخوارند و در دریاها زندگی میکنند. پاهای کاذب آنها از روزنهای روی پوسته بیرون میآید. انباشته شدن پوستههای آهکی روزنداران نوعی سنگ آهکی را ایجاد میکند.
پوستهٔ روزنداران از کلسیم کربنات (CaCO3) یا اجزاء رسوبی چسبنده درست شدهاست. جانوران روزندار معمولاً اندازهشان از یک میلیمتر کمتر است اما برخی از آنها بسیار بزرگ ترند. اندازهٔ بزرگ ترین روزن دار ثبتشده ۲۰ سانتیمتر است.
پستاندران دریایی به ۱۲۸ گونه مختلف از جانورانی که زندگیشان وابسته به اقیانوسها است گفته میشود و شامل فکها و نهنگها و دلفینها و گرازهای دریایی میشود. این جانوران جمعیت زیستی و نژادی یکسانی را تشکیل نمیدهند و تنها در وابستگیشان به محیط آبی دریاها و اقیانوسها برای زندگی، مشترک هستند. بیشتر پستانداران دریایی محدود به گستره کوچکی از زندگی نیستند و در طی سال مکان خود را عوض میکنند یا رفتارهای مهاجرتی در اطراف دو قطب زمین دارند. بیشتر این جانوران زیر بررسیهای گوناگون قرار گرفتهاند و اطلاعات فراوانی درباره آنها در دست است؛ با این حال به دلایلی چون زندگی در محیطهایی که دسترسی به آنها برای انسان سخت است، بعضی انواع پستانداران دریایی (مانند بعضی نهنگهای دنداندار) کمتر شناخته شدهاند.
در برخی از روشهای آرایهشناسی، تَکیاختِگان (پروتوزوآ یا پروتوزوئرها (Protozoa)) دسته بزرگی از یوکاریوتهای تکیاختهای هستند. تکیاختگان گروهی بسیار متنوع هستند. متشکل از ریزاندامگانهای (میکروارگانیسمهای) تکیاختهای با خصوصیات شبیه به گیاهان یا جانوران. در گذشته پروتوزوآ به عنوان جانداران تکیاختهای تعریف میشدند که ویژگیهای جانورمانند دارند، مثل توانایی جنبندگی و شکار. نام لاتین آن هم معنای «جانورمانند» میدهد. این جانداران را در مقابل جانداران تکیاختهای گیاهمانند (protophyta) که توانایی فتوسنتز دارند تعریف میکردند. پروتوزوآ همچنین بهطور غیررسمی به آغازیان تکسلولی غیرفتوسنتزی مانند آمیب، مژکداران و تاژکداران اطلاق میکردهاند.
تکیاختگان یک کلاد را تشکیل نمیدهند و گروه نافراگیر هستند زیرا جانوران و قارچها را شامل نمیشود. به همین دلیل در بیشتر سامانههای آرایهشناسی استفاده نمیشود. در طبقهبندیهای کاوالیر-اسمیت (از سال ۱۹۸۱) پروتوزوآ یک فرمانرو نامیده شد. Ruggiero در طبقهبندی ۷ قلمرویی (سال ۲۰۱۵) ۷ شاخه تحت پروتوزوآ قرار داد: Euglenozoa, Amoebozoa (آمیبوزوا), Choanozoa (قیفزیان), Loukozoa (شیارزیان), Percolozoa, Microsporidia و Sulcozoa
تکیاختگان در سلسله جانوری پایینترین جانوران میباشند و گروههای دیگرجانوران، پریاختگان یا متازوئرها هستند. از لحاظ ساختمان، یک پروتوزوئر با یک سلول از بدن جانور متازوئر قابل تطبیق است؛ ولی از نظر عمل و وظیفه یک ارگانیسم کامل است و دارای تعادل فیزیولوژیکی است و تمام اعمال ضروری زندگی یک جانور را انجام میدهد. بعضی از پروتوزوئرها از لحاظ ساختمان بسیار ساده و بعضی دیگر پیچیده و دارای «اندامهای سلولی – cell organs یا Organelles» هستند.
تکیاختگان دارای هسته هستند و به خاطر این ویژگی، در یوکاریوتها قرار دارند. بسیاری از پروتوزوئرها زندگی مستقل دارند یا بهطور آزاد شنا میکنند، درحالیکه بعضی بی حرکت و بعضی هر دو صورت را دارا میباشند و کلنیهایی (Colonies) تشکیل میدهند. بقیه در روی یا داخل بعضی از گونههای گیاهان و تمام انواع جانوران از پروتوزوئرها تا انسان زندگی میکنند. بسیاری از پروتوزوئرها برای جانوران بسیار کوچک دیگر به منزله غذا میباشند. بعضی دیگر در تصفیه آبهایی که به وسیله صافیها انجام میشود و بسترهای فاضلابها مفیدند ولی گونههای بیماریزا از قبیل عوامل اسهال خونی آمیبی، مالاریا و بیماری خواب آفریقایی نیز موجود میباشند.
سالْپ یکی از جانوران دریایی است.
سالپ یک آبدزدک دریایی لولهشکل و شناور است که با انقباض تن خود و پمپ کردن آب از میان بدن ژلاتینیاش در آب حرکت میکند. غذای سالپ، فیتوپلانکتون است.
زیستگاه سالپها دریاهای گرمسیری استوا است و اصل تجمع آنها در اقیانوس جنوبی است. در سدهٔ گذشته با کاهش جمعیت کریلها در اقیانوس جنوبی، تعداد سالپها رو به افزایش نهادهاست.
آب دزدک ها دارای بدنی شفاف ساخته شده از سلولز هستند. آنها در اندازه های مختلف از چند میلی متر تا 30 سانتی متر متفاوت هستند و به شکل استوانه ای، دایره ای یا نامنظم یافت می شوند. بدن آب دزدک بزرگسال بسیار ساده است، که اساسا یک کیسه با دو سیفون دارد که از طریق آن آب وارد و خارج می شود. آنها به وسیله جریان رسوب آب از طریق سیفون خود تغذیه می کنند. ذرات غذایی از طریق دستگاه گوارش فیلتر می شوند. محصولات دفعی از سیفون مجزا خارج می شوند.
هر آب دزدک ها هر دو جنس نر و ماده در یک جاندار وجود دارد. آنها با آزاد کردن تخم و اسپرم در آب تکثیر می کنند. بعد از حدود سه روز، تخم به لاروهای گرده گل مانند شبیه می شوند. لارو آب دزدکنسبتا پیچیده است؛ آنها دندان های طولانی، چشم و ستون فقرات اولیه دارند، همچنین دارای یک نوار عصبی نازک و توخالیو مغز بزرگ هستند. دوره ی شناوری آنها برای مدت کوتاهی طول می کشد، پس از آن لارو با یک مکانیزم چسبندگی در سر به یک سطح سخت متصل می شود. در حدود سه تا چهار روز، طناب عصبی و غدد لنفاوی جذب می شوند و فقط یک توده کوچک از بافت عصبی باقی می ماند. بدن و سیفون های آب دزدک دریایی، همراه با ارگان های گوارشی، تنفسی و گردش خون، خیلی سریع توسعه می یابند.
کرم های دریایی یک گروه بزرگ و متنوعی از حیوانات متعلق به گروه annelida هستند. در اقیانوس کرم های بسیاری با ظواهر مختلف تکامل یافته اند. برخی کرم های دریایی، مانند کرم بریستول هستند، سرگردان کف دریا با پوششی با موی های کوچک که می تواند یک نیش دردناک در صورت تهدید ایجاد کنند. در زیر لیستی از برخی از کرم های رایج موجود در صخره های مرجانی آورده شده است.
اسفنج ها ساده ترین حیوانات چند سلولی هستند. انواع مختلف اسفنج ها در اقیانوس ها وجود دارد و می توان آنها را کاملا رنگی و زیبا دید. دو نوع اسفنجی شناخته شده، اسفنج متصل و اسفنج مستقل. اسفنج های متصل به طور معمول سطح سنگ را پوشش می دهند. اسفنج های مستقل دارای حجم داخلی بیشتری نسبت به سطح بیرونی هستند و به شکل های عجیب و غریب رشد می کنند و گاهی اوقات به نسبت های غول پیکر می رسند.
اسفنج یک موجود زنده است که خود را به چیزی جامد در جایی که می تواند، امیدوار باشد، غذای کافی برای رشد به دست آورد، متصل می کند. اسفنج ها فیدرهای فیلتر بسیار موثر هستند، زیرا آنها قادر به جذب و خوردن ذرات کوچک مانند باکتری و همچنین ذرات بزرگتر هستند.
بالای صفحه